Hubyar Patenti Hakkında Kamoyuna Açıklama

HABERLER

Hubyar Patenti Hakkında Kamoyuna Açıklama

HUBYAR PATENTİ HAKKINDA AÇIKLAMA KAMOYUNA DUYURULUR

Muhammed, Hacı Bektaş, Yunus Emre, Mevlana ...


Ulu ve kutsal sayılabilecek bir çok yer ve şahıs adları tescilli: Hacıbektaş, Muhammed, Karani, Cem, Bektaşi, Buyruk, Yunus Emre, Hızır, Semah,
Barışa semah, Erikli, Cogi, Munzur



2003 yılında Pir Sultan Abdal Dernekleri, Pir Sultan Abdal sembolünü Türkü Bar-8217:ında reklam panosu olarak kullanan şahsa karşı açmış olduğu davayı kaybetti. Çünkü bu sembol herhangi bir kurum ya da kişi tarafından tescil ettirilmediği için, Pir Sultan Abdal Dernekleri-8217:nin ne kadar hakkı varsa, bar sahibinin de o kadar hakkı vardı.

Bu dava sonucunun ortaya çıkardığı gerçek, Türkiye-8217:de saygın kişilerin ve kutsal yerlerin adları ne yazıkki korunmuyor. Ayrıca korunma konusu da çok kolay değil: neyin kutsal ve ulu olduğu kişilere ve zümrelere göre değişiyor. Ulu ve kutsal sayılabilecek bir çok yer ve şahıs adları tescilli. Bunların arasında bol miktarda Alevi adlar da yer alıyor:

Hacıbektaş (22 Kez)
Muhammed
Karani
Cem (20 Kez)
Can
Ali Baba (24 kez)
Bektaşi
Buyruk
Yunus Emre (11 Kez)
Hızır (16 Kez)
Semah
Barış-8217:a semah
Erikli
Piri
Cogi
Munzur
v.b. gibi Alevi Ulularının, değerlerinin ve yerlerin adları tescil edilmiştir.

Hubyar adının tescili konusunda -8216:Şok-8217: ve -8216:manşet-8217: haberler, bazı -8216:kurum-8217: ve -8216:medya-8217: () tarafından yapılmıştı. Ancak, yukardaki adlar konusunda aynı kurum ve medyanın neden sessiz kaldıkları anlaşılır değil. Ayrıca yukardaki adların bazıları, bu protestoya katılan kişilerin birlikte çalıştıkları kişilere ait
Yukarda ilgisiz bir çok insanca tescil ettirilmiş olan adları görünce, kurumsal sorumlulukların ne kadar önemli olduğu kendiliğinden ortaya çıkıyor.

Hıdır Temel, AABF 2. Başkanı
Hubyar eğitim vakfı başkanı